Ga door naar hoofdcontent
InformatieGeschiedenis van de NVPC

Geschiedenis van de NVPC

In 1940 wist de Zeeuwse algemeen chirurg C.F. Koch (1890-1984) met een grote groep soldaten Engeland te bereiken waar hij bij toeval kennis maakte met Sir Archibald McIndoe (1900-1960) in East-Grinstead. Hij raakte zo diep onder de indruk van de plastische chirurgie zoals die daar op professionele wijze werd toegepast bij de behandeling van ernstig verbrande oorlogsvliegers van de Royal Air Force, dat hij besloot zich verder uitsluitend toe te leggen op de plastische chirurgie. Hij nam zich voor om, na de oorlog, alles in het werk te stellen de achterstand in Nederland weg te werken op het gebied van de plastische chirurgie. En ook de daarvoor noodzakelijke langdurige anesthesie. Hij wist daar steun voor te krijgen van het Nederlandse ministerie van oorlog, dat goed geïnformeerd werd over de opvallende resultaten van de moderne brandwondenbehandeling die door de teams van McIndoe en de zijnen werden bereikt.

In 1946 begeleidde Koch het eerste plastisch-chirurgische team voor een trainingscursus in Engeland en een jaar later al kon hij een plastisch-chirurgische praktijk openen op Nederlandse bodem, in het militaire hospitaal in Arnhem. De eerste Nederlandse plastische chirurgen kregen allemaal een gedegen praktische Engelse opleiding. Na hun terugkeer in 1947, vestigde Koch zich in Amsterdam, Raadsveld in Rotterdam en Honig in Utrecht.

In 1950 verrichtte dit driemanschap een opmerkelijk spektakel door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op te richten, actief gesteund door 23 sympathisanten afkomstig van andere medische deelgebieden. De vereniging telde slechts drie plastisch chirurgen als gewone leden en ongeveer 200 buitengewone leden. Hetzelfde jaar nog werd het nieuwe specialisme ‘plastische chirurgie’ officieel geregistreerd door de Specialisten Registratie Commissie (SRC). In 1970 werd de naam van de vereniging gewijzigd in Nederlandse vereniging voor Plastische en Reconstructieve Chirurgie (NVPRC). Later werd het weer Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), maar met toevoeging van handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie.

Kies een plastisch chirurg die is aangesloten bij de NVPC.

Alle leden bewaken hun kwaliteit middels nascholing en zijn als plastisch chirurg geregistreerd.

Afbeelding voor

Voor een plastische chirurgie behandeling kunt u terecht bij een ziekenhuis of een kliniek.

Kies de omgeving die bij u past.

Afbeelding voor