Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMeer jonge vuurwerkslachtoffers
Persbericht

Meer jonge vuurwerkslachtoffers

Woensdag 3 januari 2024

De jaarwisseling zorgde voor tientallen ernstige verwondingen, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Plastisch chirurgen hebben in totaal 54 vuurwerkslachtoffers behandeld, een net iets hoger aantal dan vorig jaar. Dit aantal kan de komende dagen nog verder toenemen. ‘We zien een toename van jonge slachtoffers en ook het letsel is ernstiger,’ zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar.

Van de 54 vuurwerkslachtoffers is 67 procent jonger dan 18 jaar. Maar liefst driekwart van de slachtoffers moest een operatie ondergaan om hun verwondingen te behandelen, variërend van botbreuken tot gezichtsletsel, brandwonden en amputaties. In 78 procent van de gevallen was illegaal vuurwerk de oorzaak van ernstige verwondingen. Plastisch chirurg dr. Annekatrien van de Kar, zegt een toename te zien van het aantal jonge slachtoffers. Ook is het letsel ernstiger. ‘Twaalf jonge jongens zijn hun hand of een groot deel van hun hand verloren. Deze handamputaties zijn veroorzaakt door explosies van de Cobra 6. De meerderheid van de kinderen steekt het vuurwerk zelf aan. De verwondingen die deze bommen veroorzaken zijn voor kinderen niet te overzien. Dit benadrukt de dringende noodzaak voor betere handhaving van regelgeving en bewustwording rondom veiligheid tijdens de feestdagen. Het is heel zorgelijk dat het voor kinderen mogelijk is om aan dit vuurwerk te komen,’ aldus van de Kar.

De slachtoffers die door plastisch chirurgen uit verschillende ziekenhuizen in Nederland werden behandeld, werden voor het grootste deel rond de jaarwisseling gezien. Toch liep 21 procent van hen het letsel al voor 30 december op.

De NVPC blijft aandringen op strenge overheidsmaatregelen in reactie op deze vuurwerkletsels. Volgens de NVPC onderschatten velen nog steeds de ernst van vuurwerkletsels en is het hoog tijd dat de overheid consumentenvuurwerk verbiedt en alles in het werk stelt om illegaal vuurwerk aan te pakken.

Noot voor de redactie:

Vragen naar aanleiding van dit persbericht of wil je graag een plastisch chirurg spreken? Neem dan contact op met Margriet Bakker via 06 8249 5606.