By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Reactie NVPC naar aanleiding van uitzending Jinek

Terug
24 september 2019     

In de uitzending van het tv-programma Jinek van maandag 23 september werd gesproken over de risico’s van borstimplantaten. Aan tafel zaten Henry Dijkman, onderzoeker aan het Radboud UMC, Ancilla van de Leest en Ervina von Schükkmann, die beide hun implantaten hebben laten verwijderen omdat ze er ziek van zouden zijn geworden. In de uitzending werd verder het belang van goede voorlichting door plastisch chirurgen benadrukt.

Voormalig model Ancilla van de Leest kwam onlangs in het nieuws, omdat ze ziek zou zijn geworden van haar siliconen borstimplantaten. In de uitzending ging zij in op het verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van haar klachten. Er zou in eerste instantie ook een plastisch chirurg aan tafel zitten, maar de redactie besloot uiteindelijk dat hier toch geen ruimte voor was, waardoor er geen duiding of tegengeluid vanuit de beroepsgroep te horen was tijdens de uitzending.

De gezondheidsklachten die in de uitzending besproken worden, komen overeen met het ASIA-syndroom (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants). In de uitzending wordt echter gesproken van een direct verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van deze klachten. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Daarnaast kan ASIA voorkomen bij elk type implantaat of “vreemd lichaam” in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld een spiraaltje, pacemaker of heupprothese. Waarschijnlijk is ASIA het gevolg van een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit “vreemd lichaam”.

Er zijn in het verleden verschillende onderzoeken gedaan om een verband tussen ASIA en het hebben van borstimplantaten aan te tonen met wisselende uitkomsten. Het probleem van de meeste onderzoeken is dat er onvoldoende rekening is gehouden met overige factoren die de kans op auto-immuunziekten verhogen, zoals bijvoorbeeld roken. Er is dus meer goed onderzoek naar ASIA nodig. De NVPC heeft daarom samen met het Nivel en het RIVM een onderzoeksvoorstel ingediend om meer inzicht te krijgen in de eventuele relatie tussen het hebben van siliconen borstimplantaten en het ontstaan van deze gezondheidsklachten.

Het welzijn en de veiligheid van de patiënt is de hoogste prioriteit van de NVPC. Als vereniging willen we daarom ook benadrukken dat vrouwen met borstprothesen, die zich zorgen maken of klachten denken te hebben gerelateerd aan borstprothesen, altijd een afspraak kunnen maken bij hun plastisch chirurg voor nader onderzoek.

Op de NVPC-website staat in dit kader verder veel nuttige informatie voor patiënten, zoals de meest recente versie van de chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten.

Marc Mureau, voorzitter NVPC

Powered By: webCiters