Ga door naar hoofdcontent
RichtlijnenBorstprothesechirurgie

Borstprothesechirurgie

Initiatief
Laatst beoordeeld
NVPC
16 oktober 2020

De richtlijn betreft borstprothesechirurgie voor esthetische redenen. De veiligheid van deze ingreep staat hierin centraal.

Er is een aanbeveling voor het te voeren beleid opgesteld zodat de geleverde zorg, kwaliteit, veiligheid en effectiviteit geoptimaliseerd wordt. Tevens wordt het antibioticagebruik en de radiologische follow-up met betrekking tot borstprothesechirurgie besproken.

Gezien de behoefte aan voorlichtingsmateriaal voor de vrouw die een borstvergrotende operatie middels implantaat overweegt, is de chirurgische bijsluiter herzien en op Thuisarts.nl informatie beschikbaar op basis van deze richtlijn. Daarnaast wordt in de richtlijn uitgebreid aandacht besteed aan de voorlichting die een vrouw moet krijgen voorafgaand aan de beslissing voor een ingreep. Zo is de vrouw die deze ingreep overweegt optimaal geïnformeerd en geholpen bij haar keuze.

De richtlijn borstprothesechirurgie is bedoeld voor vrouwen die overwegen om hun borsten te laten vergroten door het plaatsen van een vulling.. Het is belangrijk dat de vrouw eerst met een plastisch chirurg praat over een borstvergroting, zodat de vrouw optimaal geïnformeerd is en een goede keus te maken. Elke operatie heeft voor-en nadelen. Voordelen zoals verbetering van het zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en vrouwelijker voelen kunnen redenen zijn om een borstvergroting te ondergaan. Hiertegenover staan nadelen als infectie, ander resultaat dan gewenst, noodzaak tot een tweede operatie en de invloed op radiologisch onderzoek. In deze richtlijn wordt besproken welke voorlichting een vrouw moet krijgen, voordat de vrouw beslist of ze wel of geen borstvergroting wil.

Meer informatie over borstprothesechirurgie is te vinden op www.thuisarts.nl of in de chirurgische bijsluiter.